Račune za grejanje kuće od 240 m² smanjila sa 450 EUR na 15 EUR mesečno: Lidija Fejzić je šampion grejanja za sezonu 2023/2024.

Račune za grejanje kuće od 240 m² smanjila sa 450 EUR na 15 EUR mesečno: Lidija Fejzić je šampion grejanja za sezonu 2023/2024.

Račune za grejanje kuće od 240 m² smanjila sa 450 EUR na 15 EUR mesečno: Lidija Fejzić je šampion grejanja za sezonu 2023/2024.

Kombinacijom toplotne pumpe i solarnih panela, Lidija Fejzić će smanjiti troškove za grejanje svoje kuće od 240m² sa 450 EUR na svega 15 EUR mesečno. To je postigla prvo ugradnjom toplotne pumpe koja je samostalno smanjila račune za grejanje čak tri puta u odnosu na cenu prethodnog grejanja na pelet (sa 450 EUR na 150 EUR), a zatim i dodatnom ugradnjom solarnih panela koji samostalno proizvode čak 90% struje potrebne za rad toplotne pumpe. To je cenu od 150 EUR pre ugradnje solarnih panela automatski umanjilo za 90% i dovelo do prosečne cene grejanja na mesečnom nivou od svega 15 EUR. Ako se uz sve u obzir uzme i podatak da će se celokupna investicija u toplotnu pumpu i solarne panele isplatiti za 8 godina, jasno je zašto titula šampiona grejanja za sezonu 2023/2024. zasluženo pripada gospođi Lidiji Fejzić.

Ova Beograđanka je tako na primeru sopstvene kuće dokazala rezultate istraživanja koja pokazuju da kombinacija solarnih panela i toplotne pumpe donosi ubedljivo najveće uštede na računima za grejanje, tačnije u poređenju sa domovima koji nemaju sopstvenu proizvodnju struje i koriste prirodni gas za grejanje ušteda se kreće od 62% do 84% prema istraživanju organizacije SolarPower Europe. Budući da je u slučaju gospođe Fejzić i njene kuće u Ripnju pre ugradnje toplotne pumpe i solarnih panela za grejanje korišćen pelet, ušteda je još veća i iznosi rekordnih 96%, tačnije 435 EUR mesečno.

Vlasnica napominje da toj uštedi treba dodati komfor koji se ne može iskazati u novcu jer više nema nabavki peleta, transporta, svakodnevnog loženja i ćišćenja peći, već sve funkcioniše preko aplikacije na telefonu. Ona je upravo zbog zadovoljstva novim grejanjem pristala da podeli svoje iskustvo sa drugima i da reši mnoge dileme svima koji razmišljaju o novom grejanju, ali i da ličnim primerom pruži uvid u isplativost i funkcionisanje kombinacije toplotne pumpe i solarnih panela.

Na fotografiji je prikaz kuće Lidije Fejzić

Na fotografiji je prikaz kuće Lidije Fejzić

Priča o gospođi Fejzić dospela je i u dnevnik RTS-a kao afirmativna priča o korišćenju novih tehnologija i energetskoj efikasnosti, a prilog možete pogledati klikom na stranicu Dnevnik RTS.

Kako se Lidija Fejzić odlučila za toplotnu pumpu Viessmann Vitocal 200 S

Lidijina kuća se sastoji od dva nezavisna stana, sveukupno čineći 240 m² grejne površine. Srazmerno tome, odlučili su se porodično za pumpu Viessmann Vitocal 200 S, koju su krajem oktobra 2022. godine ugradili u svoj dom.

Na fotografiji je prikaz unutrašnje jedinice Viessmann Vitocal 200 S pumpe

Na fotografiji je prikaz unutrašnje jedinice Viessmann Vitocal 200 S pumpe

Potrebno je naglasiti činjenicu da je izbor najadekvatnije toplotne pumpe za svaki pojedinačni stan ili kuću maksimalno pojednostavljen i ne zahteva nikakve komplikovane proračune i napor vlasnika. Dovoljno je samo POPUNITI JEDNOSTAVAN I BESPLATAN ONLINE UPITNIK sa osnovnim podacima o vašem objektu i tim Viessmann stručnjaka će proračunati koja je toplotna pumpa savršen izbor za Vaš dom, kao i koja je cena date toplotne pumpe sa kompletnom ugradnjom.

Za popunjavanje upitnika potrebno je svega nekoliko minuta, a ta usluga stručnog savetovanja i određivanje idealne toplotne pumpe za Vaš dom je POTPUNO BESPLATNA I UJEDNO SAZNAJETE PRECIZNU CENU.

Iznad je fotografija online upitnika, a klikom na fotografiju i Vi možete popuniti podatke o svom domu i potpuno besplatno saznati koja je idealna toplotna pumpa za Vaš dom i koja je cena date pumpe sa kompletnom ugradnjom.

Iznad je fotografija online upitnika, a klikom na fotografiju i Vi možete popuniti podatke o svom domu i potpuno besplatno saznati koja je idealna toplotna pumpa za Vaš dom i koja je cena date pumpe sa kompletnom ugradnjom.

„S obzirom da grejemo kompletnu površinu, imamo opciju da biramo. Ako donji stan u nekom trenutku ne koristimo, temperatura može da bude podešena optimalno na 18 ili 19 stepeni, dok gornju površinu u kojoj boravimo grejemo na 23 stepena. Ako otputujemo negde, držimo se saveta stručnjaka da temperaturu ne spuštamo previše. Na taj način je lakše održavati temperaturu prostora“, napominje Lidija.

„Objekat bi trebalo da bude pristojno izolovan i da grejni sistem bude proveren. Mi imamo klasične radijatore, dakle nema reči o nužnom podnom grejanju. Što je bolja izolacija vrata, prozora i zidova, efekat je još bolji“, objašnjava vlasnica.

Na fotografiji je prikaz spoljne jedinice Vitocal 200S Viessmann toplotne pumpe

Na fotografiji je prikaz spoljne jedinice Vitocal 200S Viessmann toplotne pumpe

Tri puta jeftinije grejanje uz Viessmann toplotnu pumpu: Od 450 EUR do 150 EUR mesečno

Ključno pitanje je isplativost ugradnje sistema. Na osnovu Lidijinog iskustva uverićemo se ne samo da se računi umanjuju uz korišćenje toplotne pumpe, već i da se postavljenjem solarnih panela samostalno proizvodi potrebna energija za njihov rad.

Pre ugradnje toplotne pumpe, grejali smo se na pelet i troškovi grejanja iznosili su 450 EUR na mesečnom nivou, ne unoseći u računicu propratne troškove utovara, istovara, čišćenja. Nakon ugradnje toplotne pumpe najveći mesečni račun u najhladnijem mesecu tokom zime iznosio je 250 EUR, a taj iznos uključuje potrošnju struje za potrebe toplotne pumpe, ali i svih ostalih uređaja u domaćinstvu koji troše oko 9.000 hiljada dinara mesečno“, ističe Lidija.

Ona dodaje da je prosečni mesečni račun za struju tokom zimske sezone iznosio 225 EUR, a da se cena grejanja dobija umanjenjem tog iznosa za 9.000 hiljada dinara (75 EUR) koliko potroše svi ostali uređaji u kući sem toplotne pumpe. To znači da je cena grejanja uz toplotnu pumpu u proseku iznosila 150 EUR mesečno, odnosno da je, kako navodi gospođa Fejzić, prelaskom na Viessmann toplotnu pumpu umanjila mesečnu potrošnju struje i cenu koju plaća za čak tri puta.

Na fotografiji je prikaz kuce lidije fejzic

Uz Solarne panele do 90% potrebne struje za grejanje: Cena se dodatno smanjuje sa 150 EUR na 15 EUR mesečno

Budući da je gospođa Fejzić prvo koristila samo toplotnu pumpu, a nakon toga ugradila i solarne panele, lako se može zaključiti zašto se kombinacija toplotnih pumpi i solarnih panela apostrofira kao „zlatna kombinacija“ koja štedi pravo malo bogatstvo.

„Uz pomoć Viessmann tima i njihovih partnera i instalatera iz Loren Line smo sračunali koliko je solarnih panela potrebno za našu kuću i u februaru 2023. godine smo ih postavili na krov. Proračun je takav da će naredne sezone solarni paneli potrošnju iz prethodne sezone od 150 evra drastično smanjiti, jer paneli proizvedu najveći deo energije koja je potrebna za grejanje“, objašnjava Lidija.

„Vrlo je teško obračunati to na mesečnom nivou, ali ako sagledamo celih 12 meseci, ja ne očekujem da bi trebalo da platimo više od jedne mesečne potrošnje struje na godišnjem nivou. odnosno na osnovu podataka koje dobijam preko aplikacije očekujem da će solarni paneli proizvesti oko 90% struje koju potrošimo na godišnjem nivou“, zaključuje gospođa Fejzić.

Drugim rečima, toplotna pumpa je samostalno (bez solarnih panela) umanjila račune za grejanje sa 450 EUR na 150 EUR mesečno. Međutim, kada su na kući ugrađeni i solarni paneli i povezani sa toplotnom pumpom, ta računica se drastično menja jer će solarni paneli proizvoditi oko 90% potrebne struje za rad toplotne pumpe. To automatski znači da će se cifra od 150 EUR koja je bila potrebna za grejanje bez solarnih panela, nakon njihove ugradnje smanji za 90% jer je to struja koja se samostalno proizvodi zahvaljujući solarnim panelima, odnosno da će gospođa Fejzić prema ovim projekcijama plaćati prosečno svega 15 EUR za grejanje mesečno.

Na fotografiji je prikaz solarnih panela na kući Lidije Fejzić

Na fotografiji je prikaz solarnih panela na kući Lidije Fejzić

Da bi svako mogao da proceni optimalan broj panela i uštede koje vam donosi, razvijen je POTPUNO BESPLATAN KONFIGURATOR ZA SOLARNE PANELE koji vam omogućava da unosom godišnje potrošnje elektične energije u vašem domaćinstvu, potom površine krova, tačne lokacije na kojoj se nalazi i dodatnih specifičnih informacija o vašem domu od stručnjaka besplatno dobijete tačan proračun o ceni i uštedama koje bi vam obezbedili solarni paneli.

Prikaz besplatnog konfiguratora za solarne panele. Klikom na fotografiju iznad otvarate konfigurator

Prikaz besplatnog konfiguratora za solarne panele. Klikom na fotografiju iznad otvarate konfigurator

Isplativost duple investicije već za osam godina

Kada je reč o isplativosti celokupne investicije, tj. kombinacije toplotne pumpe i solarnih panela, moramo da se zapitamo, poput svakog potencijalnog korisnika, koliko je zapravo potrebno vremena da se otplati uložen novac.

„Za sada, na godišnjem nivou mi računamo da je struja koju samostalno proizvedemo dovoljna da pokrije svu našu potrošnju ili da u najgorem slučaju ona pokrije 90% naših potreba na godišnjem nivou. Još uvek sam u okviru procene, ali izvesno je da će se za nekih 8 godina naša investicija isplatiti. Variraju uslovi, vremenske prilike, ali najvažnije od svega je što meni u kalkulaciju najpre ulazi komfor koji ne može da se izračuna, niti iskaže u novcu“, zaključuje Fejzić.

Prikaz besplatnog solarnih panela na kuci

„Orijentir nam je bila sigurna budućnost“

Ljudi se često susreću sa predrasudama kada traže nove načine grejanja, a nepoverenje raste kada u jednačinu dodamo i solarne panele. Na koji način to funkcioniše i da li uštede koje se ostvaruju mogu otplatiti investiciju, ključna su pitanja koja je postavljala i Lidija Fejzić, razmišljajući upravo o ovoj kombinaciji.

„Mi smo videli prilog o toplotnim pumpama na televiziji dok smo živeli u Nemačkoj. Viessmann je tamo ozbiljan brend, pa smo na osnovu reputacije kompanije stekli prvi utisak. I zaista smo prezadovoljni izborom koji smo napravili ovde u Srbiji. Solarni paneli su deo toga da smo mi lično orijentisani ka budućnosti, jer smo želeli da posedujemo sistem grejanja koji će dugi niz godina biti aktuelan i praktičan“, priseća se Lidija prvog razmišljanja o izboru Viessmann toplotne pumpe i solarnih panela.

Kako kaže, jedan od vodećih razloga je da proizvod, koji bi im omogućio komfor, sa sigurnošću može da radi u narednih 10 do 20 godina, ali ističe i da porodično imaju razvijenu svest o tome kakav će svet ostaviti deci.

Prikaz besplatnog solarnih panela na kuci

Čuveno dugme na aplikaciji i trajni benefiti

Ako na trenutak zanemarimo novčane prednosti i osvrnemo se na ostale pogodnosti koje pruža ovakav način grejanja, doći ćemo do potpunije slike koju nam je omogućila upravo gospođa Fejzić.

„Do mene je da siđem i da pritisnem dugme. Solarni paneli rade bez mene, a svakodnevnu proizvodnju struje pratim preko aplikacije. Dakle vodim evidenciju o proizvodnji i o potrošnji. Daljinski mogu da regulišem temperaturu u bilo kom delu dana i noći, što je ranije, dok smo se grejali na pelet, bila misaona imenica. O trošku čišćenja peći i pepela da ne govorim. Ovde toga nema“, objašnjava Lidija.

Prikaz solarnih panela na kuci

Ona tvrdi da ne postoji bolji podsticaj da se odlučite za ovakav način grejanja od činjenice da nijednog trenutka nećete morati da razmišljate o hladnoći, prljavštini i neplaniranim izdacima, ali i da ćete osigurati mir za godine i godine koje dolaze.

Iskustva drugih korisnika Viessmann toplotnih pumpi možete pročitati u rubrici ŠAMPIONI GREJANJA U SRBIJI.

Toplotne pumpe

Viessmann

Viessmann toplotne pumpe

Viessmann Vitocal 200-S

Viessmann toplotna pumpa vazduh-voda

Lidija Fejzić

Loren Line

Šampioni grejanja

Šampioni grejanja u Srbiji

Cena toplotne pumpe

Uštede na grejanju

Grejanje

Energetska efikasnost

Najisplativije grejanje

Najpovoljnije grejanje

Solarni paneli

Solarna elektrana

Solarni paneli na kući