Kuću od 180 m² greje za samo 366 EUR godišnje: Zaječarac oduševio Srbiju

Kuću od 180 m² greje za samo 366 EUR godišnje: Zaječarac oduševio Srbiju

Rade Milenović je šampion grejanja

Za grejanje kuće od 180 m² Rade Milenović plaćao je u proseku svega 48,85 EUR (5378 dinara) mesečno u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. maja 2023. Temperatura u kući podešena je na 24 °C, sve funkcioniše jednostavno i bez ikakvih obaveza i opterećenja preko aplikacije na telefonu, a investicija u novi sistem grejanja koje je omogućio ove rezultate će se na osnovu detaljnih proračuna gospodina Milenovića isplatiti već za 5 do 6 godina.

U prethodnih nekoliko redova već ste saznali suštinu. Znamo da mnogi već sumnjaju, da će uslediti mnogo skeptičnih komentara i da će pojedinci sumnjati da Rade Milenović uopšte postoji ili pomisliti da su ovi podaci izmišljeni. I sve te sumnje potpuno razumemo i zato krećemo od samog početka da bi bilo jasno da je to “realna priča s terena”.

Kako smo uopšte saznali za gospodina Milenovića?

Krajem 2021. godine objavili smo priču o porodici Radenković koja kuću od 200 m² greje za svega 66 EUR mesečno. I dobili smo mnogo komentara na tu objavu, uključujući komentar koji je poslao Rade Milenović koji možete videti na fotografiji ispod.

Rade Milenović je šampion grejanja

"Zahvaljujući porodici Radenković, i ja sam ugradio toplotnu pumpu ove godine. 170 m² (zapravo: 180 m²), novembar 2021, unutrašnja temperatura konstantna 24 °C, račun je bio 5000 din", napisao je Rade Milenović i to je bio povod da ga kontaktiramo u odgovoru na komentar i zamolimo da sa svima nama podeli svoje iskustvo, proračune i sve druge bitne detalje. I tako smo došli do ove priče i gospodina Milenovića. Dakle, Rade postoji, a priča ne može biti realnija.

Šta saznajemo već u prvom odgovoru?

Nedugo nakon prvog javljanja dobijamo detaljniji odgovor koji ispod prenosimo u celosti:

"Ovim putem vam prenosim svoje veliko zadovoljstvo nakon ugradnje toplotne pumpe. Naime, ugradio sam toplotnu pumpu Viessmann Vitocal 200-S, zadržao sam stare gusarne radijatore u kući i povezao sam bafer od 300 litara i bojler tehničke vode od 300 litara. Kuća je dvospratna sa grejnom površinom od 180 m², izolovana je stiroporom debljine 5 cm. Sezona 2022/23 me je koštala 366 EUR za period od 01.10.2022 do 31.05.2023. Za sav period temperatura je bila 24 stepena, dok je noću pumpa radila sniženo. S obzirom da više ne razmišljamo o drvima i uglju, unošenju, cepanju, čišćenju, kao i da nam je grejanje preko aplikacije maksimalno jednostavno, ovim putem želim da kažem da smo kao porodica prezadovoljni ovim načinom grejanja", naveo je u svom detaljnijem pojašnjenu Milenović.

Rade Milenović je šampion grejanja

Na fotografiji je porodična kuća gospodina Radeta Milenovića u Zaječaru koja se greje na Viessmann Vitocal 200-S toplotnu pumpu.

Kako je Rade Milenović izabrao baš toplotnu pumpu Viessmann Vitocal 200-S?

Gospodin Milenović je prvo POPUNIO JEDNOSTAVAN I BESPLATAN ONLINE UPITNIK na našem sajtu i naveo podatke o svom domu, a na osnovu tih podataka Viessmann stručnjaci su proračunali koja je toplotna pumpa savršen izbor za njegov dom i koja je cena date toplotne pumpe i kompletne ugradnje. Za popunjavanje upitnika potrebno je svega nekoliko minuta, a ta usluga stručnog savetovanja i određivanje idealne toplotne pumpe za vaš dom je POTPUNO BESPLATNA I UJEDNO SAZNAJETE PRECIZNU CENU, a ne orijentacionu, što je veoma bitno za svakoga ko razmišlja o novom grejanju.

Upitnik novogrejanje

Iznad je fotografija online upitnika, a klikom na fotografiju i vi možete popuniti podatke o svom domu i potpuno besplatno saznati koja je idealna toplotna pumpa za vaš dom i koja je cena date pumpe sa kompletnom ugradnjom.

"Za preporučeni tip pumpe Vazduh-Voda sam se jednostavno odlučio. S obzirom da sam asmatičar, nisam želeo da imam fan-coile koji bi izduvavali vazduh, već sam odlučio da zadržim stare gusane radijatore koji jednostavno zrače toplotu. Podno grejanje je u startu odbačeno s obzirom da bi bili potrebni veliki građevinski radovi koji nisu bili planirani s obzirom da je kuća ranije sređena. Iz svega navedenog, ova pumpa je savršeni izbor jer je pumpa visokog pritiska, tj. može da zagreje vodu u sistemu do 60 °C, mada u najhladnijim danima temperatura vode u sistemu nije prelazila 48 °C (to je period decembar - februar kada su spoljne temperature bile -10, a u kuci 24 °C)", objašnjava Rade još neke bitne karakteristike ugrađene toplotne pumpe.

Upitnik novogrejanje

Šampionsko grejanje iz Zaječara krije se upravo u ovom objektu.

Koliko košta toplotna pumpa, koliko štedi, kada se isplati?

Već nakon prvog odgovora imali smo još mnogo pitanja koja bi postavio svako ko ozbiljno razmišlja o uvođenju novog grejanja, a prvo pitanje bilo je koliko iznose mesečni računi za grejanje sa novom Viessmann Vitocal 200-S toplotnom pumpom tokom cele grejne sezone. Rade Milenović nam šalje tabelu sa detaljnim podacima za svaki mesec, od potrošnje struje tokom dana i noći, preko ukupne potrošnje tokom dana, pa sve do struje koju je potrošila samo toplotna pumpa za grejanje i cene koja je za tu struju plaćena.

Obračun se odnosi na period od 1. oktobra 2022. do 31. maja 2023. godine, a potrošnja se kretala od minimalnih 508 dinara u oktobru do maksimalnih 9663 dinara u decembru. To znači da je prosečna cena za grejanje kuće od čak 180 m² tokom cele grejne sezone iznosila svega 5.378 dinara mesečno, odnosno da je za celu grejnu cezonu u trajanju od osam meseci Rade Milenović platio svega 366 EUR, odnosno 43.025 dinara.

Detaljne podatke o potrošnji i cenama tokom grejne sezone 2022/2023. možete videti u tabeli koja sledi koju je pripremio upravo vlasnik kuće Rade Milenović na osnovu računa za struju koje je plaćao za svaki pojedinačni mesec. Na osnovu njegovih projekcija, kompletna investicija u toplotnu pumpu će se isplatiti za 5 do 6 godina.

Tabela sa cenama grejanja kuće

Tabela sa cenama grejanja kuće od 180 m² po mesecima (klikom na fotografiju možete uvećati prikaz). Autor: Rade Milenović (vlasnik kuće)

*** Napomena: U koloni pod nazivom "redovni mesec" navedena je cena od 3500 dinara koliko iznosi redovni mesečni račun za potrošnju struje bez grejanja.

Proračun vlasnika kuće o isplativnosti različitih vrsta grejanja

Ni tu nije kraj korisnim kalkulacijama koje je pripremio Rade Milenović. On je kao svaki ozbiljan i racionalan čovek svoj izbor novog grejanja bazirao ne samo na kratkoročnim, već i na dugoročnim proračunima koji treba da odgovore na dva ključna pitanja, a to su:

1. Koliko zaista koštaju različite vrste grejanja i koje je najisplativije?

2. Za koliko godina će mi se isplatiti investicija u novo grejanje koje se ispostavi kao najbolja opcija na osnovu uporedne analize?

Da bi odgovorio na ova dva ključna pitanja, Milenović je napravio detaljnu uporednu analizu investicija i potrošnje za različite vrste grejanja, tačnije pripremio je proračun koliko je potrebno uložiti u startu za uvođenje različitih sistema i koliko će iznositi troškovi grejanja za svaki od njih u narednih 10 godina. Budući da su mu tri opcije dolazile u obzir, na taj način je poredio grejanje na drvo i ugalj, grejanje na toplotnu pumpu i grejanje na pelet. Prvi obračun urađen je pre donošenja odluke u junu 2021. godine, a drugi obračun tačno dve godine kasnije u junu 2023. godine.

Tabela sa cenama grejanja kuće

Detaljan proračun isplativosti različitih vrsta grejanja za kuću od 180 m² za period od 10 godina (klikom na fotografiju možete uvećati prikaz). Autor: Rade Milenović (vlasnik kuće)

*** Napomena: Tabelu je u potpunosti kreirao Rade Milenović s ciljem da utvrdi najisplativniji način grejanja, bez ikakve sugestije i intervencije s naše strane.

Proračun urađen u junu 2021. godine (pre uvođenja novog grejanja) pokazao je da bi početna investicija u toplotnu pumpu i troškovi grejanja u periodu od 10 godina iznosili 16.000 EUR, što je za 1000 EUR više od kompletnog investiranja u grejanje na drva i ugalj, odnosno 3000 EUR manje u odnosu na grejanje na pelet po cenama u tom trenutku. Međutim, samo dve godine kasnije proračun se drastično promenio.

Ispostavilo se da su troškovi grejanja na toplotnu pumpu (nakon godinu dana korišćenja) manji nego što je Rade Milenović planirao pre uvođenja tog sistema, a da su istovremeno cene drva, uglja i peleta drastično skočile. To je dovelo do toga da samo dve godine nakon prve analize proračun pokazuje da je toplotna pumpa ubedljivo najisplativiji način grejanja i da ukupna cena za startnu investiciju i 10 godina grejanja iznosi 14.300 EUR, dok je cena za grejanje na drvo i ugalj porasla na 18.500 EUR, a na pelet na čak 29.400 EUR. To znači da je toplotna pumpa jeftinija za 4200 EUR u odnosu na drvo i ugalj i čak 15.100 EUR u odnosu na pelet.

Ovaj proračun urađen je na osnovu cena iz juna 2023. godine, a ako uzmemo u obzir trendove kretanja cena različitih energenata na tržištu, kao i projekcije daljeg kretanja cena za naredne godine - nema sumnje da će uštede za grejanje na toplotnu pumpu iz godine u godinu biti sve veće i veće.

Porodična kuća porodice Milenović u Zaječaru

Porodična kuća porodice Milenović u Zaječaru

Ne zaboravite “NEVIDLJIVE TROŠKOVE I OBAVEZE”

Iako se već u tabeli koja je prethodno navedena vidi napomena da samo toplotna pumpa nema nikakve “nevidljive troškove i obaveze” jer sve funkcioniše klikom na dugme preko aplikacije i bez ikakvih obaveza, Rade Milenović posebno napominje da ne treba izgubiti iz vida da grejanje na drva, ugalj i pelet podrazumeva svakodnevne obaveze i troškove cepanja, unošenja, loženja i čišćenja.

"Prednost toplotne pumpe je neuporediva: nema više prljavog podruma, crnih zidova i gareži, nema više muke oko narudžbine uglja i drva, nema više majstora za cepanje i sečenjenje drva, nema više čišćenja posle majstora, nema svakodnevnog ranog buđenja kako bi se založila vatra i silaženja u podrum više puta tokom dana kako bi se dodao ugalj i drva, nema više čišćenja kotla na 2-3 dana i svih drugih obaveza. Sve se rešava aplikacijom. Osim toga, loženjem nikada nismo u prelaznom periodu mogli da imamo potrebnu temperaturu od 24 °C, uvek je to bilo više, pa smo morali da otvaramo prozore kako bi balansirali, a sada pumpa sama sve balansira u odnosu na spoljnu temperaturu", objašnjava Milenović.

Rade Milenović sada ima više vremena za uživanje sa porodicom (na fotografiji sa ćerkom) jer nema više mukotrpnih i skupih priprema za grejnu sezonu čak i tokom leta.

Rade Milenović sada ima više vremena za uživanje sa porodicom (na fotografiji sa ćerkom) jer nema više mukotrpnih i skupih priprema za grejnu sezonu čak i tokom leta.

Zašto je u celoj toj priči bitna porodica Radenković?

Nakon što smo saznali sve detalje, proračune i kalkulaciju isplativosti, pitali smo gospodina Milenovića zašto je u svom prvom komentaru zahvalio upravo porodici Radenković za odluku da ugradi Viessmann toplotnu pumpu. Njegov odgovor nas je oduševio jer najbolje svedoči koliko su priče i iskustva ljudi koji zaista koriste Viessmann grejanje bitne za sve koji razmišljaju o uvođenju novog grejnog sistema.

"Pre samog odabira sam bio malo neodlučan, te sam posetio porodicu Radenković u Nišu za koju sam pročitao da su zadovoljni nakon ugradnje iste pumpe. O njima sam pročitao na vašem sajtu pa sam ih nekako pronašao i posetio i uverio se lično kako funkcioniše ceo sistem i o svim pojedinostima, nakon čega sam doneo konačnu odluku", objašnjava Milenović zašto se definitivno opredelio za Viessmann toplotnu pumpu.

Spoljašnja jedinica ugrađene toplotne pumpe Viessmann Vitocal 200-S

Spoljašnja jedinica ugrađene toplotne pumpe Viessmann Vitocal 200-S

Šta vam preporučuje Rade Milenović?

Nakon što ste videli kako izgleda proces donošenja odluke gospodina Milenovića, detaljan proračun koji je napravio uzimajući u obzir sve bitne parametre i dugoročno razmišljanje, deluje sasvim korisno da ga za kraj pitamo šta bi preporučio svima koji trenutno razmatraju uvođenje novog grejanja.

"Svima bih danas preporučio ugradnju toplotne pumpe Vazduh-Voda jer jednostavno treba ići u korak sa tehnologijom i sa sebe odbaciti bespotrebne obaveze, poboljšati način života i to sa uštedom troškova na dugoročnom planu", kratko i jasno savetuje Milenović.

Ceo Viessmann grejni sistem: Unutrašnja jedinica, bafer i spoljašnja jedinica ugrađene toplotne pumpe Viessmann Vitocal 200-S

Ceo Viessmann grejni sistem: Unutrašnja jedinica, bafer i spoljašnja jedinica ugrađene toplotne pumpe Viessmann Vitocal 200-S

UMESTO KRAJA: Slede nove priče o šampionima grejanja u Srbiji

Znamo da postoje brojne nedoumice i zablude u vezi sa toplotnim pumpama. Znamo i da ima mnogo onih koji nisu imali priliku da koriste toplotne pumpe, niti da pogledaju kako sve to funkcioniše u praksi, pa očekivano imaju određene sumnje i neretko to izražavaju u komentarima na naše objave. Upravo zato u narednom periodu slede nove realne priče o ljudima koji koriste Viessmann toplotne pumpe jer su to najbolji dokazi iz prakse.

Ako i dalje sumnjate, učite od gospodina Milenovića. Pročitajte detaljno neku od priča o šampionima grejanja u Srbiji, pronađite i sami sugrađane koji koriste Viessmann toplotne pumpe i uverite se u isplativnost Viessmann grejanja u direktnom razgovoru sa onima koji ga već koriste.

A mi smo tu u svakom trenutku za svu stručnu pomoć i asistenciju. Najbolji prvi korak je svakako da nam preko BESPLATNOG ONLINE UPITNIKA pošaljete karakteristike svog doma i naši stručnjaci će vam potpuno besplatno pripremiti najbolje rešenje i proračunati finalnu cenu.

Šampionsko grejanje za sezonu 2022/2023. nalazi se u ovoj kući.

Šampionsko grejanje za sezonu 2022/2023. nalazi se u ovoj kući.

Toplotne pumpe

Viessmann

Viessmann toplotne pumpe

Vitocal 200-S

Viessmann toplotna pumpa vazduh-voda

Rade Milenović

Šampioni grejanja

Šampioni grejanja u Srbiji

Cena toplotne pumpe

Uštede na grejanju

Grejanje

Energetska efikasnost

Najisplativije grejanje

Najpovoljnije grejanje