ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: Cena grejanja uz toplotne pumpe manja i do 1000 EUR godišnje

ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: Cena grejanja uz toplotne pumpe manja i do 1000 EUR godišnje

ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: Cena grejanja uz toplotne pumpe manja i do 1000 EUR godišnje

Cena računa za grejanje i hlađenje za prosečno domaćinstvo smanjuje se do čak 1000 EUR godišnje prelaskom sa tradicionalnih grejnih sistema na toplotne pumpe, pokazuju najnovija istraživanja sprovedena u Evropi i SAD.

Grejanje na toplotne pumpe ubedljivo je najisplativiji način grejanja za domaćinstva, zaključila je u svom najnovijem istraživanju Nacionalna laboratorija za obnovljivu energiju iz SAD (National Renewable Energy Laboratory). Vodeća institucija koja se bavi energetskom efikasnošću u Americi objavila je detaljne rezultate istraživanje o energetskoj efikasnosti i uštedama koje se mogu ostvariti uz pomoć različitih vrsta grejanja i zaključila da prelazak sa konvencionalnih grejnih sistema (kao što su elektro kotlovi, gasni kotlovi i TA peći) na grejanje i hlađenje uz pomoć toplotnih pumpi obezbeđuje uštede i do 1000 EUR godišnje¹.Što je grejna površina objekta veća, ali i potreba da se toplotne pumpe koriste i za hlađenje usled visokih temperatura u toku leta, to su uštede veće. To je upravo i situacija sa uobičajenim domaćinstvima u Srbiji, pa je naša zemlja posebno pogodna za toplotne pumpe. Najveće uštede ostvaruju se u slučaju kvalitetno izolovanih objekata jer se uštede sa toplotnom pumpom u takvim objektima kreću i do 75% sredstava u odnosu na konvencionalne grejne sisteme, o čemu svedoči i istraživanje Internacionalne agencije za energetiku (International Energy Agency) u kojem se zaključuje da su toplotne pumpe čak 3 do 5 puta energetski efikasnije od gasnih kotlova².

Ogromne uštede koje se ostvaruju zahvaljujući toplotnim pumpama posledica su činjenice da toplotne pumpe izvlače energiju za grejanje tokom zime i hlađenja tokom leta iz prirodnih izvora, kao što je vazduh, izvori vode ili geotermalna energija uskladištena u zemlji, a zatim se ta toplota prenosi do objekta i koristi za grejanje i hlađenje. U tom procesu 75% energije je dobijeno iz prirodnih izvora potpuno besplatno, dok se svega 25% koristi za pokretanje toplotne pumpe i prenos te besplatno dobijene energije do samog objekta koji se greje ili hladi.

Od čega zavisi tačan iznos uštede?

Sve koji razmišljaju o ovom sistemu grejanje najviše zanima kako da izračunaju uštede koje mogu da ostvare prelaskom na toplotne pumpe. Postoji više faktora koji utiču na iznos ušteda, a među ključnima su sledeći:

1. Veličina vaše kuće

Više kvadrata podrazumeva veće račune za grejanje i hlađenje, a samim tim i veće potencijalne uštede. U prevodu, što vam je kuća veće kvadrature, to će uštede biti veće.

2. Klima i vremenski uslovi u kojima živite

Što je potreba za intenzivnijim grejanjem tokom zime i hlađenjem tokom leta veća, to će toplotne pumpe više štedeti, a Srbija spada upravo u takvo klimatsko područje sa niskim temperaturama zimi i visokim leti, što su idealne okolnosti za maksimalnu uštedu korišćenjem toplotnih pumpi.

3. Kvalitetna izolacija vašeg doma

Što je vaš dom bolje izolovan, to će efekat toplotnih pumpi i uštede koje obezbeđuju biti veće. Razlika u odnosu na druge sisteme biće primetna čak i u slučaju lošije izolacije, ali ulaganje u toplotne pumpe najbolje rezultate daje kada je obezbeđena adekvatna energetska efikasnost objekta.

4. Tip grejanja koje trenutno koristite

Uštede u značajnoj meri zavise i od načina na koji se trenutno grejete, a specijalizovani energetski portal Carbonswitch objavio je svoju analizu³ na osnovu podataka Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju i došao do proračuna da prosečan vlasnik kuće najviše može da uštedi u slučaju prelaska sa sledećih pet sistema grejanja na toplotne pumpe:

  • Uštede od 1145 EUR godišnje - prelaza sa grejača za podno grejanje na toplotne pumpe;
  • Uštede od 845 EUR godišnje - prelaza sa peći na lož ulje na toplotne pumpe;
  • Uštede od 830 EUR godišnje - prelaza sa kotla na lož ulje na toplotne pumpe;
  • Uštede od 760 EUR godišnje - prelaza sa peći na propan na toplotne pumpe;
  • Ušteda od 725 EUR godišnje - prelazak sa električne peći na toplotne pumpe;


Kako da izračunate potencijalne uštede za vaš dom?

Ključno pitanje za svakog vlasnika kuće je kako da ukrsti sve ove podatke i dobije što precizniji proračun o tome kolike su potencijalne uštede koje može da ostvari u slučaju svog doma u Srbiji i koliko će uvođenje toplotne pumpe kao novog sistema grejanja da ga košta.

Upravo da bi olakšali tu kalkulaciju, a samim tim i odluku o prelasku na nov sistem grejanja i hlađenja, razvijen je POTPUNO BESPLATAN KONFIGURATOR koji vam omogućava da unesete sve neophodne podatke o svom domu i da na osnovu unetih podataka od stručnjaka besplatno dobijete tačan proračun o sistemu grejanja koji bi doneo najveće uštede u slučaju vašeg doma i njegovoj ceni.

ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: Cena grejanja uz toplotne pumpe manja i do 1000 EUR godišnje

Prikaz besplatnog konfiguratora koji kroz 7 jednostavnih koraka nudi besplatan proračun cene i najboljeg grejanja specijalno za vaš dom. Klikom na fotografiju iznad otvarate konfigurator.

Sve što treba da uradite je da unesete osnovne podatke o svom objektu na stranici PRORAČUN CENE UVOĐENJA NOVOG GREJANJA i dobijate BESPLATNU ANALIZU i PONUDU u najkraćem roku.

Reference korišćene u tekstu:

¹ Na sledećem linku nalaze se detaljni podaci istraživanja koje je sprovela Nacionalna laboratorija za obnovljivu energiju iz SAD (National Renewable Energy Laboratory): https://resstock.nrel.gov/factsheets/

² Na sledećem linku nalaze se detaljni podaci istraživanja Internacionalne agencije za energetiku (International Energy Agency): https://iea.blob.core.windows.net/assets/4713780d-c0ae-4686-8c9b-29e782452695/TheFutureofHeatPumps.pdf

³ Na sledećem linku nalazi se analiza specijalizovanog energetskog portala Carbonswitch bazirana na prosečnom domaćinstvu u SAD: https://carbonswitch.com/heat-pump-savings/

Toplotne pumpe

Viessmann

Viessmann toplotne pumpe

Cena toplotne pumpe

Uštede na grejanju

Grejanje

Energetska efikasnost

Najisplativije grejanje

Najpovoljnije grejanje