5. epizoda -
Uzvraćen udarac

Dosije "Vruć krompir"
– Potraga za izgubljenom toplinom

InspektorkaU kojoj inspektorka Mila
- shvata da ne zna baš sve o svemu...


Šetajući po hladnom lavirintu buduće građevine Vilotija Zeca, između silnih skela i vreća cementa, inspektorka nastavi da se dovikuje sa arhitektom koji je ostao u centralnoj prostoriji:"... Ali evo daću primer koji bi svaki muškarac mogao da razume - onaj Vaš švedski auto... uzmimo da on troši, koliko? Neka bude 10 litara na 100 kilometara, OK?"


"Samo ako je u leru i to na nizbrdici" promrmlja sebi Milutin u bradu, pa izgovori glasno, "pa šta i da je tako, kakve sada to ime veze..."

"...to znači da će on sa pređenih 200.000 kilometara potrošiti otprilike 2.000 litara goriva, a to mu dođe oko 2.000 evra troška za gorivo, zar ne?"

"Nisam je te sreće", prošaputa arhitekta, pa viknu "Da, i?"

"Pa, hoću da kažem da Vaš auto treba da pređe milion kilometara da bi potrošio goriva u vrednosti koliko taj auto sam i vredi, u ovom slučaju recimo da auto vredi 10.000 evra, i za to će biti potrebno bar 25 godina da ga vozite..."

"Poenta cele priče je da ugradiš grejanje koje štedi na duge staze. Ali zato na štedljivosti prilikom kupovine grejanja ne treba štedeti!"

"Šta izgovoriste, koliko vredi?!"

"Milutine, razumem ja Vas, ali koja će ovca da plati za to…vozilo, više od deset hiljada… hm. A sa druge strane, jedan sistem grejanja koji vredi 10.000 evra mogao bi za tih 25 godina da potroši goriva u vrednosti od trideset ili četrdeset hiljada evra! Vidite li Vi sada tu razliku, Milutine?! Ljudi misle da je važan podatak za njihov novčanik koliko je njihov auto štedljiv, ali ne znaju da je štedljivost njihovog grejanja deset puta važnija".


"OK, OK, shvatio sam – uređaji za grejanje za svog životnog veka troše srazmerno neuporedivo više goriva nego što sami vrede – za razliku od automobila... i šta je sada tu poenta?"

"Da je štedljivost, iliti efikasnost jedna od najvažnijih stvari koju čovek mora sagleda kada se odlučuje kakvo će grejanje da uzme. Jer na duge staze, čak i ako je skuplje za kupiti, štedljivije grejanje će se domaćinu uvek novčano mnogo više i brže isplatiti, u poređenju sa nekim grejanjem koje je na prvi pogled bolja stvar jer je u startu manje košta... Na štedljivosti prilikom kupovine ne treba štedeti - to je suština ove priče!"

Želite da saznate koji je način grejanja najbolji i najpovoljniji za Vas? Pogledajte ovde.

Dovikujući se tako sa Petrovićem, Mila je obišla kompletan objekat i sada stade ispred njega: "Slušate li Vi mene? I šta Vi sada to radite?"

"Ne znam zašto bi Vas to zanimalo" progunđa arhitekta, "ali ocenjujem siluete i kompoziciju u odnosu na različita doba dana".

"Molim?", zakikota se policajka.

Sada je na Milutina došao red da uzdahne. "Ako biste malo spustili nos kojim parate oblake, i pogledali pažljivije, uočili bi da sunce krećući se po nebu tokom dana, pod različitim uglovima baca svetlost na objekte i pravi različite odnos svetla i senke - i spolja, a i unutar objekta..."

"Ali kako..."

Objekat

"Kako? Lepo. Kod ovog objekta učinićemo da sunčeva svetlost radi u našu korist"- Petrović je počeo da objašnjava isprva nadmoćnim tonom, a onda se zaneo i nastavio kao da je sam u prostoriji - "jer senka je moćan alat da učini prostor čudesnim, nekad svežim, nekad snenim. A još ako senka koju sunce prelama na objektima, u svako, ali baš svako doba dana kompletira sa svetlošću zaokruženu arhitekturu, ali nikad potpuno istu - dobićemo veliki broj, zapravo beskonačno mnogo različitih doživljaja jednog istog objekta i prostora. Dobićemo tako u našem oku beskonačno mnogo različitih objekata i prostora... i svaki će biti lep..."

Arhitekta ućuta, ne primećujući policajku kako svojim velikim plavim očima netremice zuri u njega. "Ali to je nešto što Vas ne uče na kursu iz forenzike, zar ne?", postidevši se malo, pokuša on da povrati svoj ironičan ton.


*****


"Uostalom, čuo sam i ja za to štedljivo grejanje" reče Petrović dok je nastavio da skicira nešto u svom bloku, "toplotno pumpanje se zove, zar ne? Evo, to bi Zecu moglo da se ugradi..."

"Mislite toplotne pumpe?"

"Da, to."

Mila ga pogleda gotovo nežnim pogledom "Sjajna ideja. Milutine... znate li Vi šta su uopšte toplotne pumpe, i kako one rade?"

Arhitekta ne diže pogled sa papira "Pa... sve je to isto, pumpe ko pumpe, sve nešto pumpaju, a ove pumpaju, je l' da, toplotu...". Baci krišom pogled na Milu i ugleda kako joj usta poigravaju u osmehu. "Uostalom", ljutnu se on, "zašto bih ja morao da znam te inženjerske komplikacije, po stoti put ponavljam!"


"Ali Milutine, to nije ništa složeno! Evo, Vi ste bili nekad dete zar ne?"

"Momentalno bih voleo da sam to i ostao... Kakvo je to sad pitanje?"

"...onda ste sigurno vozili bicikl i igrali se loptom. Dešavalo se nekad da se guma ili lopta izduvaju, pa da ih treba napumpati – i to ste uvek koristili one male ručne pumpe, zar ne? Da li ste primetili da što ste više pumpali gumu, to bi se pumpa više zagrejala, i u jednom trenutku postala bi baš baš vrela?"

Arhitekta je bezizražajno buljio u nju. "Usrdno očekujemo poentu..."


"Pumpa je postajala vrela kao posledica jedne univerzalne pojave: kad se stvari izlože većem pritisku, one se i zagreju! U ovom slučaju, Vi biste pumpajući, vazduh u pumpi podizali na veći pritisak da bi ga utisnuli u gumu, a kao posledica taj vazduh bi se i zagrejao. E pa upravo tu pojavu koriste i toplotne pumpe – stave nešto pod mnogo veći pritisak, samim tim to nešto i zagreju, a onda se ta zagrejanost prenese na vodu koja teče kroz naše radijatore ili podno grejanje, i koristi da bi nam grejala kuće!"

Pumpa
"Toplotna pumpa radi po principu pumpe za gumu za bicikl.Pumpajući se podiže pritisak i vazduh se greje. E sad zamisli MNOGO VEĆI pritisak i toplotu koja se tako proizvede".

"Hm...", Milutin se zagleda u daljinu "nemoguće da je tako jednostavno. Nema šanse. Pa to bi onda i moja pokojna baba mogla da napravi..."

"Možda ako vam je pokojna baba bila pokojni vrhunski inženjer, po mogućstvu iz Nemačke. Dobro, jesam malo uprostila. Kao i u svemu - da se napravi toplotna pumpa potrebno je znanje, a da se napravi kvalitetna toplotna pumpa potrebno je pravo majstorstvo. Ali imam i mnogo bolji primer kako rade toplotne pumpe "Vi, Milutine", značajno spusti Mila glas, "posedujete frižider. Naravno da ga posedujete, gde biste inače hladili one silne flaše Barola bez kojeg nikad ne završavate dan?"

"Otkud znate da ja pijem... kako...", a onda se zagleda besno u nju, "kada ćete prestati da me špijunirate? Polazimo odavde smesta!"

"Ali Milutine", trčkarala je policajka za njim, "Barolo je i MOJE omiljeno vino. Sačekajte da Vam objasnim", izgovori ona gotovo šapatom.

kraj V epizode
Poruka urednika:

Poštovani čitaoci,

Iskustvo kompanije Viessman je pokazalo da sve više vlasnika objekata obraća pažnju na sisteme za grejanje i hlađenje koji su laki za rukovanje, efikasni i pre svega – štedljivi.

Koliko je to Vama važno? Verovatno jeste u trenutku kada stignu enormni računi za grejanje ili kada redovno plaćate obaveze, a u Vašem domu je i dalje famoznih 16 stepeni. Ponekad deluje nemoguće, ali ukoliko na vreme planiramo i uložimo u efikasno grejanje, kvalitet života koji osetimo nam ne dopušta da se ikada vratimo na "staro".

Uzbudljiva i potresna sudbina arhitekte Petrovića, priča o neverovatnoj avanturu u naizgled dosadnom svetu grejnih sistema, postaće Vaše pitko štivo svake nedelje. Čitajte i sledeće epizode serijala - "Dosije Vruć krompir – Potraga za izgubljenom toplinom"... možda i Vama postane toplije :).

Poruka urednika

Nemačka kompanija Viessmann jedan je od vodećih svetskih proizvođača u oblasti sistema grejanja - sa porodičnom tradicijom dugom 100 godina, godišnjim prometom od preko 2,1 milijardi evra i visoko kvalitetnim sistemima grejanja instaliranim od Grenlanda do Novog Zelanda.

Saznajte više na viessmann.rs
Intriga, ljubav, drama, i pomalo pitkih informacija, sve Vas to čeka za sedam dana u novoj epizodi Viessmann elektronskog serijala - "Dosije Vruć krompir-Potraga za izgubljenom toplinom".

Vrh