3.epizoda - Senka noći

Dosije "Vruć krompir"
– Potraga za izgubljenom toplinom

U kojoj arhitekta Petrović
dobija lekciju iz policijske prismotre i kruženja energije...


"Sve Vam je to, dragi Milutine, kruženje energije. Kladim se da tako jedan objekat nikad niste posmatrali."

"O čemu zaboga pričate? Sedimo u ovim kolima već sat vremena i ništa se ne dešava..."

"...Ma uzmite krofnu. E, sad izgledate kao američki detektiv na prismotri".

"Slušajte" žvakao je on bez oduševljenja, "mi sedimo u Jugu, a američki detektivi..."

"Posmatrala sam onu kuću koju ste isprojektovali za Rajka Poljodelca, i mislim se..." - inspektorka po običaju kao da ga nije slušala - "...gde je to kod Vas pošlo nizbrdo, da se Rajko na Vas toliko naljutio?"

"Ja sam već dao izjavu Vašim kolegama, to što se desilo nije bila moja odgovornost", napomenu Petrović.

"...Mislim, objekat izgleda divno. Elegantno, odmereno. Ali kruženje energije Milutine je jako važno..." krenu Mila da gestikulira.

"Nemojte Vi mene učiti. Ja od diplomiranja projektujem objekte prema 'feng-shui'-u. Pozitivna energija nesmetano kruži domom..."

"Ne mislim na to."

"Aha, mislite na kruženje energije u ljudima, prema čakrama? Ja u te rituale nisam baš zaljub..."

"Milutine."

"Molim."


Ona uzdahnu."Kada pričamo o toploti, jedna zgrada, jedan objekat, kroz čitav svoj život dobija i gubi energiju. Zgrada dobija toplotu iz sistema grejanja. Udiše energiju, ako hoćete. Ali udiše toplotnu energiju i od Sunca koje tu zgradu obasjava. A energiju gubi opet..."

"Znam, kada se otvore prozori da se provetri. Tako kuća, jel'te, izdiše – ne daj Bože."

"Kuća gubi toplotu kroz zidove, prozore, vrata, krov... ali gubi toplotu i kroz sistem grejanja."
Kuća

Inspektorka ga pogleda veselo: "Osećam li ja to ironiju? Kuća energiju izdiše, ili gubi toplotu, kroz zidove, prozore, vrata, krov... i gubi toplotu i kroz sistem grejanja".

"Kako mislite 'sistem grejanja gubi toplotu'? Sistem grejanja pravi toplotu."

"Milutine, sistem grejanja može da izdiše na nekoliko načina... Evo Vam jedan primer: Vi vozite onaj čudni norveški auto..."

"Ja vozim SAAB, prelepi, markantni, švedski auto" ledeno naglasi svaku reč Milutin krijući povređenost‚ "ali ne zamerajte sebi, za prepoznavanje savršenih proporcija tog auta potrebno je malo drugačije oko nego za uočavanje džeparoša po buvljaku..."

Mila se osmehnu široko "Jako smešno... I kako ide taj Vaš Prelepi?"

"Izvanredno, za svoje godine."

"A troši li mnogo? Znate li da jedan sistem grejanja potroši za svoj životni vek 20 puta više goriva nego što je sam koštao? A jedan auto ne potroši ni onoliko goriva koliko je koštao! Pa čak ni ovaj Vaš Prelepi" zasmeja se.

"Pa, ako je to normalno..."

"I da su to desetine hiljada evra? Pa ako bi samo grejanje trošilo manje, da li bi kuća na tome uštedela ogromne novce? Evo: auto može da ide različitim brzinama - i brže i sporije, pa i da stane ako treba, već prema potrebi. Kada auto ide uzbrdo, treba mu više snage, dodajemo mu više gasa, zar ne? Ako mu ne dodamo gas, neće moći na usponu da održi brzinu koju želimo. A kako je kod grejanja? Kada je napolju mnogo hladno, na primer dvanaest ispod nule, nama treba grejanje koje radi intenzivnije, treba da nam voda više temperature ide u radijatore ili podno grejanje, inače neće moći da zagreje kuću. A sada mi recite: kada Vaš auto ide po ravnom, ne treba mu toliko gasa, zar ne?"

"Pa ne..."

"Kao kada napolju otopli, na primer na plus osam. Kući i dalje treba grejanje, ali ne toliko intenzivno. Temperatura vode koja ide u radijatore može biti niža, a da u kući bude jednako prijatno toplo. Možete Vi da terate kroz radijatore vodu iste temperature kao kad je bilo jako hladno, ali kući to ne treba. Postaće pretoplo i moraćete da je nekako ohladite. Kako? Tako što ćete da otvorite prozore, da sav taj višak toplote izađe napolje. I tako Vi grejete i ulicu ispred kuće, umesto samu kuću. Ko to grejanje ulice plaća? Pa Vi, sigurno ne prolaznici ispred! Dakle, ne moramo da dodajemo toliko 'gasa', kao kada smo išli uzbrdo. Pa ako neko želi da tera auto istom brzinom i na uzbrdici i na ravnom, neće sigurno da ga 'nagazi' isto u oba slučaja! Osim ako nije lud!... I sad, da ispričam analogiju do kraja..."

"Znam. Kao kada auto krene nizbrdo..."

"Milutine... Kao kad auto treba da se parkira. Nećete sigurno turirati auto do daske, stojeći u mestu satima? Jednostavno ćete auto ugasiti. Kao kad je kod grejanja napolju otoplilo, do recimo dvadesetak stepeni. Sistem grejanja treba ugasiti, jer nam grejanje više nije potrebno."


Kuća

"I tako Vi grejete i ulicu ispred kuće, umesto samu kuću. Ko to grejanje ulice plaća? Pa Vi, sigurno ne prolaznici ispred!"

"To je sve sasvim logično"... proguta Milutin poslednji zalogaj krofne.

"To se, Milutine, zove grejanje po spoljnoj temperaturi. Dobra stvar, zar ne? A opet, ima kod nas toliko sistema grejanja koji kroz radijatore teraju uvek istu temperaturu vode, bez obzira na to, koliko je hladno napolju. Ljudi u kući se čas smrzavaju, čas im je pretoplo, pa otvaraju prozore..."

"...Shvatam, nema komfora stanovanja, a računi za grejanje - samo pršte!"

"Tako je."

Milutin se zagleda u nju. "Mila, sve je ovo zapravo i interesantno, i možda smo pogrešno počeli na ratnoj nozi... ali zašto bi MENE kog đavola sve ovo zanimalo? I zašto se mi ovde smrzavamo čitavu noć? Gledajte..."


Ona se nasmeja. "Haj'te Milutine, Vi jeste izvikani arhitekta, ali ne toliko da bi se Odeljenje uplitalo u takve banalnosti. Poljodelac je samo jedan običan investitor, koji je potpuno izgubio kontrolu nad sobom.

Želite da saznate koji je način grejanja najbolji i najpovoljniji za Vas? Pogledajte ovde.

"Ne, Vi gledajte. Ma ne mene, kroz prozor gledajte, Milutine" - uperi inspektorka prstom. "Zec upravo izlazi iz zgrade. Izlazi, izašao" - zaključi smirenim glasom, a onda začkilji pozornije kroz prozor, pa u momentu izvuče revolver odnekud ispod jakne - "Ali evo, ide pravo ka nama".

Milutin se osvrnu i zakoluta očima "Kako? Prema nama? Zna li da smo ovde? Sklonite taj pištolj, jeste li ludi? Izaći ću i objasniću mu..."


Petrović se u šoku bez pogovora skvrči na dnu Jugića. U iščekivanju da na prozoru ugleda zamašnu figuru Bizgova, prokle sudbinu i sopstvenu glupost.

kraj III epizode
Poruka urednika:

Poštovani čitaoci,

Iskustvo kompanije Viessman je pokazalo da sve više vlasnika objekata obraća pažnju na sisteme za grejanje i hlađenje koji su laki za rukovanje, efikasni i pre svega – štedljivi.

Koliko je to Vama važno? Verovatno jeste u trenutku kada stignu enormni računi za grejanje ili kada redovno plaćate obaveze, a u Vašem domu je i dalje famoznih 16 stepeni. Ponekad deluje nemoguće, ali ukoliko na vreme planiramo i uložimo u efikasno grejanje, kvalitet života koji osetimo nam ne dopušta da se ikada vratimo na "staro".

Uzbudljiva i potresna sudbina arhitekte Petrovića, priča o neverovatnoj avanturu u naizgled dosadnom svetu grejnih sistema, postaće Vaše pitko štivo svake nedelje. Čitajte i sledeće epizode serijala - "Dosije Vruć krompir – Potraga za izgubljenom toplinom"... možda i Vama postane toplije :).

Poruka urednika

Nemačka kompanija Viessmann jedan je od vodećih svetskih proizvođača u oblasti sistema grejanja - sa porodičnom tradicijom dugom 100 godina, godišnjim prometom od preko 2,1 milijardi evra i visoko kvalitetnim sistemima grejanja instaliranim od Grenlanda do Novog Zelanda.

Saznajte više na viessmann.rs
Intriga, ljubav, drama, i pomalo pitkih informacija, sve Vas to čeka za sedam dana u novoj epizodi Viessmann elektronskog serijala - "Dosije Vruć krompir-Potraga za izgubljenom toplinom".

Vrh