Dosije "Vruć krompir"
– Potraga za izgubljenom toplinom

I epizoda - Podmukla igra

Telefon zazvoni usred noći, prekidajući brutalno san arhitekte Petrovića. Trebalo mu je čitav minut da shvati šta se dešava, a tek kada je pogledao na sat razbudio se potpuno. Tri sata ujutro.


"Ko zove, hiljadu mu rendera", pomisli posežući za slušalicom. "Da?", hrapavo procedi.

"Zdravo Petroviću, ljudino!", pozdravi ga prehlađeni muški glas sa druge strane.

"Halo? Ko je to?"

"Ne znaš ko je? A toliko smo se sprijateljili bili...", glas je bio srdačan, kao da je ovaj kasni poziv nešto potpuno uobičajeno. "Rajko Poljodelac ovde, Milutine, ljudino".

"Rajko...Kako...Otkud Vi, da li se nešto desilo?"

"Ne mnogo...Vidi, Milutine...", činilo se da Petrovićev sagovornik namerno odugovlači reči,"ovo mi je prva zima u mojoj novoj kući, novoj kući koju si ti projektovao. Svima se ta tvoja kuća dopala, i mojoj ženi i prijateljima, i kumu iz Švajcarske, a on ti je najveća, da izvineš, jel’ da...", otežao je sadistički, a onda zastade, "...joj oprosti, nadam se da si u krevetu u toplom, napolju je sada smrzlo, nisi valjda morao da ustaješ iz kreveta da se javiš?"

"Ustajem? ...Ne... ne, telefon mi je uz krevet... Rajko, o čemu se..."

"NE RAZUMEM", kako to "NE RAZUMEM"? A razumeo si da uzmeš pare, to si razumeo?

"E to mi je važno, sad mi je lakše", prekide ga Poljodelac. Glas mu naglo ogrube, "Znaš li da mi je važno da ti je toplo u kući, da se ne smrzavaš, jer vidiš, Milutine, makar je jednom od nas dvojice toplo. Ne znam da li me razumeš?"

"Ne razumem šta ste..."

"NE RAZUMEM", kako to "NE RAZUMEM"? A razumeo si da uzmeš pare, to si razumeo? Reći ću ti dva broja gospodine Petroviću, a ti pogodi šta ti brojevi znače. Evo, da se poigramo kviza, može li? Neće ti teško pasti, tebi ušuškanom ispod jorgana u toplome domu, hoćemo li malo?

"Rajko, ja stvarno ne raz..."

"Prvi broj", prekide ga Poljodelac vičući,"Milutine brate, prvi broj je šesnaest! Šesnaest! Lep broj, paran doduše, ali ipak, ima neku romantiku, zar ne? Sad ti meni reci Petroviću, šta znači taj broj – šesnaest?"

"Ne vidim..."

"Šesnaest stepeni je temperatura kod mene u kući", zaurla glas sa druge strane veze,"arhitekto Petroviću. Kod mene u kući koju si mi ti napravio. Toliko je kod mene hladno sada, i ne samo sada, nego već dve nedelje kada sam i navukao ovu prehladu. E to ti znači broj šesnaest..."

"Mislim..."

"Drugi broj - umukni Milutine - drugi broj je broj dvadeset i dva!", zavrišta Poljodelac,"toliko sam puta zvao tebe i tvoje da mi neko reši zašto mi je tako hladno kod kuće, da mi se to popravi, da mi se deca ne smrzavaju, da mi se kum ne podsmeva – e, to ti je taj drugi broj, dvadeset dva..."

Arhitekta Petrović, sada budan kao u podne i uspravljen u krevetu, prozbori oprezno: "Rajko, ja sam bio na putu u inostranstvu, da li ste zvali..."

"Jesam! Zvao sam tvoje u biro! Rekli su mi da "to nije njihova odgovornost", ali da će da provere. Onda ih nije bilo da se jave dva dana. Što će reći, još dva dana u kući šesnaest. Ne znam da li si upamtio već taj broj, Petroviću – broj šesnaest? Posle dva dana sam opet pozvao, rekli su da će sutra doći neko da pogleda, taj "neko" je, rekli su, firma koja je radila grejanje kod mene u kući koju si ti projektovao. I dođoše ljudi, vala jesu, doduše ne sutra već za tri dana, ali dođoše da pogledaju. Da podsetim, u kući sve to vreme - šta? Šesnaest. Gledali i gledali, gledali i došaptavali se. Na kraju dijagnoza – svo grejanje radi. "Sve radi", kazali ljudi. Ama kako ljudi, ja imam šesnaest u kući (koju si ti projektovao, Petroviću!), kako može da radi?? Grejanje funkcioniše, nije do nas, kazaše oni iz onog svog kombija i odvezoše se. Ima tu još jedna čudna stvar, Milutine, mene grejanje i košta kao da radi, da vidiš samo račune, ali kuća sve vreme hladna, misterija, reklo bi se."

"Pa onda...", započe Petrović.

"Pa onda ja opet pozovem tvoje u biro! Ti si, mislim, još uvek bio na putu u inostranstvu. Sada sam već malo nervozan, malo i ne biram reči. Izvini se onoj tvojoj maloj sekretarici. Kažu meni onda ovi tvoji "da će projektant grejanja odmah da proveri šta se dešava". I posle javljaju – proverio je. Kaže čovek nije do projekta, nego je bilo nekih izmena na objektu, osim toga zašto njega pitaju, on je projektovao onako kako su mu rekli. Možda je situacija da izolacija cevi nije izvedena kako je on "Milutine, mene grejanje i košta kao da radi, da vidiš samo račune, ali kuća sve vreme hladna. Misterija, reklo bi se". projektovao, ili da kuća ima previše staklenih površina, pa da nije ušuškana kao što je njemu rečeno, ili da je negde cev prevelika ili pumpa za grejanje preslaba, ili... A da ne priča, on zna da se na pola novih kuća grejanje radi bez ikakvog projekta, i da treba da budem srećan što projekat postoji. Ievo Petroviću, JA SAM SREĆAN! Srećan sam što mi je u kući i dalje – šta? Šesnaest! I što sam morao da pošaljem ženu i decu kod tašte. I što AMA BAŠ NIKO nije kriv, i što je moja kuća super, Petroviću!"

"Mislim..."

"Da li sam ti rekao na početku da hoću kvalitet?", Poljodelac poče opet da se dere, "Da li sam ti rekao da ću kuću da platim skuplje ako treba, da ću i grejanje da platim skuplje, ali da neću da plaćam ceo život račune za grejanje skupo, da nisam idiot? Da li sam ti rekao? Da li sam ti dovodio kuma, da li smo ti tražili obnovljive izvore za grejanje, da li smo ti tražili moderno i štedljivo? I? Šta si ti rekao? Jesam li ti rekao da hoću da budem gospodin u svojoj kući, a ne hauzmajstor? Da li sam?..."


Petrović oseti kako mu znoj natapa pidžamu, nije Želite da saznate koji je način grejanja najbolji i najpovoljniji za Vas? Pogledajte ovde. baš najbolje podnosio ovakve situacije. Zna on dobro šta je rekao, rekao mu je "Nema problema". Šta je drugo mogao da kaže investitoru sa parama? Pa koliko je to moglo da bude komplikovano? A vidi sada!" Rajko, molim Vas, mislim da ovo nije nešto što bi trebalo preko telefona. Predlažem da se vidimo, pa da detaljno..."

"Gde me nađe Milutine, pa mi isto razmišljamo, to brate mili!", kao da se oraspoložio Rajko, "I meni je to isto palo na pamet, pa sam eto...", zaćuta u sekudi , a onda poče da se dernja,"…došao da te vidim, Petroviću, da te vidim, da se izrazgovaramo!!"


Začu se odjednom gromoglasna lupa na ulaznim vratima od kuće. Udarci su odjekivali kao da neko želi da provali. Petrović shvati užasnut: Poljodelac je ispred njegovih vrata! Čitav ovaj razgovor Rajko je vodio stojeći ispred njegove kuće. Sve je bila predstava. Čovek očigledno nije pri sebi, sinu mu. "Šta da radim, šta da radim!?", zbunjeno je prilazio ulaznim vratima, dok su se udarci pojačavali.

"Otvaraj, Milutine, da se igramo još malo brojeva", čula se vika spolja, i istovremeno eho te vike iz telefona koju je arhitekta čitavo vreme izgubljeno stiskao u rukama.

kraj I epizode
Poruka urednika:

Poštovani čitaoci,

Iskustvo kompanije Viessman je pokazalo da sve više vlasnika objekata obraća pažnju na sisteme za grejanje i hlađenje koji su laki za rukovanje, efikasni i pre svega – štedljivi.

Koliko je to Vama važno? Verovatno jeste u trenutku kada stignu enormni računi za grejanje ili kada redovno plaćate obaveze, a u Vašem domu je i dalje famoznih 16 stepeni. Ponekad deluje nemoguće, ali ukoliko na vreme planiramo i uložimo u efikasno grejanje, kvalitet života koji osetimo nam ne dopušta da se ikada vratimo na "staro".

Uzbudljiva i potresna sudbina arhitekte Petrovića, priča o neverovatnoj avanturu u naizgled dosadnom svetu grejnih sistema, postaće Vaše pitko štivo svake nedelje. Čitajte i sledeće epizode serijala - "Dosije Vruć krompir – Potraga za izgubljenom toplinom"... možda i Vama postane toplije :).

Poruka urednika

Nemačka kompanija Viessmann jedan je od vodećih svetskih proizvođača u oblasti sistema grejanja - sa porodičnom tradicijom dugom 100 godina, godišnjim prometom od preko 2,1 milijardi evra i visoko kvalitetnim sistemima grejanja instaliranim od Grenlanda do Novog Zelanda.

Saznajte više na viessmann.rs
Intriga, ljubav, drama, i pomalo pitkih informacija, sve Vas to čeka za sedam dana u novoj epizodi Viessmann elektronskog serijala - "Dosije Vruć krompir-Potraga za izgubljenom toplinom".

Vrh